Egyéni Munkarend - magántanuló - otthon oktatás miért?

3 minute read

Azért szeretnénk otthon tanulni, mert nem akarjuk, hogy a gyerekeink egy Istentelen, zaklatásokkal teli, kormányzati pokolban nevelkedjenek, amelynek tudományos küldetése: „Közös! Közös a kaptárral!” … A világon mindenhol az állami iskola egyetlen célja, hogy a társadalom számára hasznos robotokat neveljen. Magyarországon ez sajátos módon az autóösszeszerelés és az e köré csoportosult kiszolgálóipar, tehát erre készítik fel a gyerekeket: Három műszak, korán kelés, irdatlan terhelés olyan lexikális tudással, amit egy héten belül elfelejtenek. A cél itt nem a tudás, hanem a terhelésbírás osztályozása. Hajnali 6 órakor kelnek, hogy reggel nyolc órára ott legyenek az iskolában, ahol késő délutánig ülhetnek, csak azért, hogy otthon a házifeladatot írhassák. A magyar oktatás nemzetközi viszonylatban is túlnyomó részben a lexikális tudásra épül, ezt próbálják a gyerekek fejébe verni és ezt is kérik számon. Az Egyesült Királyságban például az iskolakezdés is reggel 9-kor van és a tapasztalat alapján jóval kisebb az a lexikális tudás, amit a gyerekeknek meg kell tanulni. Nincs kötelezően bemagolandó évszám, nincs megtanulandó vers. Van viszont egy erős ideológiai előítélet: Ha nem fogadod el a liberális világnézetet, nem ülhetsz közénk. Ezért sokan választják a “Home Education” vagyis otthon oktatás lehetőségét. A magyar viszonyoktól eltérően viszont ez szülői jog, nem pedig az Oktatási Hivatal kénye-kedve.

De igazából ez így nincs rendben. Teljes szívemből hiszem, hogy az otthonoktatás minden szülőé, minden gyermeké, minden családé.

Ha te is szeretnéd, hogy a gyerekeid álmokat kergessenek, nem teszteredményeket. Szeretnéd, hogy a gyerekeid legjobb barátai a testvéreik legyenek, akkor olvass tovább és kövesd a továbbiakban is ezt az oldalt.

Íme az öt legfontosabb ok az otthoni oktatás mellett:

  1. A gyereknek szeretnie kell a tanulást

    Számomra az iskola a szenvedés szinonimája volt. Ez az volt, hogy ülj le, fogd be, figyelj, jegyzetelj, feladatokat végezz el, szavalj, énekelj, jó jegyeket szerezz – a kényszer, a kényszer tanulás végtelen köre. Addig kellett tanulni, amíg nem fáj. Nem lehettél ember. Nem volt szabadnap. Nem mondhattad, hogy „Nem, köszönöm”. Nem mondhattad, hogy „inkább…”

    Idővel a gyerekek megtanulják utálni a tanulást. Sírnak a házi feladaton, kivárnak az utolsó pillanatig, aztán zsúfolásig tömik a fejüket, vagy csalnak. Bármi, ami csökkenti a „tanulási” terhelést. Én is közéjük tartoztam.

  2. A gyereknek el kell hinnie, hogy képes bármire

    Minden gyerek tele van potenciállal, csak az iskolában pszichológiailag levágják a szárnyait. Felnőttek milliói számára pedig a kétségek és a bizonytalanság még sokáig az iskola után is csak egy csúnya, régi sebhely. Mindezt azért, hogy egy vállalati malomkerékben futhassanak életük végéig.

  3. Az iskola egy szociális öngyilkosság

    El sem tudom mondani, milyen gyakran hallom kifogásként a normie szülőtől, hogyan „szocializálom” a gyerekeimet az iskolán kívül. Mindig azt gondolom: Hmmm, hát én beszélek velük, és megengedem nekik, hogy beszéljenek másokkal, ami már több, mint amit az iskoláról elmondhatok. Úgy értem, nem tudom, milyen iskolákba jártak ezek az emberek, ahova én, ott csendben kellett maradni a padban és még egy cetlit is titokban kellett egymás között átadni. Mégis mire elég az a pár perc szünet a két csengetés között?

  4. Az iskolai közösség veszélyes

    Vannak városrészek, amitől távol maradunk, különösen sötétedés után. Vannak emberek, akikkel kerüljük a kapcsolatot. Szerintem mindenki idáig kitalálta már, hogy kikről beszélek. Felnőttként pedig megvan a képességünk és jogunk, hogy megvédjük magunkat. A gyerekeink? Őket összezárnánk ezekkel az emberállatokkal egész napra, minden nap? Hogy is van ez? Nekem szerencsém volt, én mindig nagyobb és erősebb voltam a korosztályomnál, de ugyanakkor bátortalan és csendes is, ezért voltak próbálkozások, de még mindig sokkal kevesebb, mint egyes más osztálytársamnak. Sajnos az egyenlő bánásmód miatt az iskolának nincs lehetősége, hogy ezeket az agresszív egyéneket külön iskolában, a normális társadalomtól elzárva tanítsák, vagy hogy legalább bűntetést kapjanak, ha rosszul viselkednek, ezért az egyetlen megoldás az otthoni oktatás.

  5. Szereted a gyerekeidet

    Minden tanévben látok a Facebook-on olyan videókat, amelyeken a szülők ünneplik gyermekeik iskolába távozását szeptemberben. Tudom, hogy ez egy vicc… de tényleg az?

    Biztos vagyok benne, hogy vannak olyan szülők, akik a távoli kapcsolatot részesítik előnyben a gyerekeikkel, de a többiek számára az együttlét az otthoni nevelés hatalmas előnye. Hét éves kora még túl korai ahhoz, hogy „elengedjük”. Nem tudom, hogy csinálják a szülők. És soha nem könnyű. Sok anyuka sír titokban.

    Igen, látni fogja őket reggel és este, de ez tényleg elég?

Már holnap igényelni fogom ez egyéni munkarendet az ügyfélkapun keresztül.

Updated:

Comments